Mąka z ostropestu
Mąka z ostropestu powstaje w wyniku zmielenia odtłuszczonych nasion ostropestu – rośliny, która posiada bardzo dobre wartości odżywcze. Ostropest plamisty znany jest z dobroczynnego działania na wątrobę, wszystko dzięki sylimarynie, która chroni wątrobę przed działaniem niektórych związków trujących np. etanolu i przyczynia się do regeneracji wątroby.. Ostropest jest źródłem białka oraz charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Dlaczego warto spożywać mąkę z ostropestu?
• Wspomaga koncentrację oraz pamięć.
• Stymuluje problemy związane z wątrobą;
• Obniża poziom złego cholesterolu;
• Ma działanie przeciwzapalne, odtruwające;
Jak stosować mąkę z ostropestu?
Mąkę z ostropestu poleca się łączyć z innymi mąkami jako odżywczy dodatek do różnego rodzaju wypieków, ale także do naleśników i innych rzeczy. Idealnie nadaje się do zrobienia zdrowych koktajli i owsianek. Mąka z ostropestu również doskonale służy jako dodatek do wytrawnych dań na bazie kaszy oraz jako składnik zagęszczający do sosów i zup.
Dostępność: Chwilowy brak
-
8,90 zł
Dostępne opcje
